Lyt VLF med et lydkort

VLF (Very Low Frequency) båndet går fra 3 kHz til 30 kHz. En simpel måde at komme igang med at lytte VLF er at benytte et lydkort som modtager. Et lydkort har typisk et frekvensområde på 10 Hz til 20 kHz, altså dækker det en stor del af VLF båndet. Og da et almindeligt analogt lydkort blot kræver et elektromagnetisk signal på indgangen, kan vi altså forbinde en helt almindelig antenne direkte til lydkortets indgang og så er vi igang med at modtage.

I denne sammenhæng er der et par forholdsregler og du skal være opmærksom på. Det største problem er støj, særligt da alt der har med computere og apparater i nærheden af computere at gøre, vil skabe en masse støj. Min opsætning er som følger:

Jeg benytter et eksternt USB lydkort (den specifikke model er Behringer UFO202, men det kan være et hvilket som helst kort) – og så anvender jeg en bærbar computer. Jeg har haft bedst success når jeg har placeret mig ude på landet (/P) uden strøm til den bærbare, og med en random long wire på 10-20 meter, hængt op i et træ, forbundet til lydkort indgangen.

For at kunne demodulere kun små specifikke områder af det meget brede bånd, benytter jeg softwaren Spectrum Lab, der kan betjenes som SDR software, og er gratis. Jeg har også haft helt med at benytte Winrad SDR software direkte.

Her er en optagelse af en kendt russisk station, som jeg har opfanget. Signalet lyder som RTTY.

de OZ3SR

 152 besøg i alt,  2 besøg i dag

2 responses to “Lyt VLF med et lydkort

 1. John Larsen siger:

  Tak for det, Søren!
  Ideen med at bruge lydkortet til VLF er da smart. Men det kan vel næppe bruges på 136 kHz?
  73
  John, OZ7JRL

 2. OZ1LOL siger:

  Hej John – Nej, den dækker kun op til omkring 20khz. Det er typisk stationer der kommunikerer med ubåde som ligger så lavt.

  73 de OZ3SR

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.